Безопасен интернет

Интернет може да е отлично място за вашите деца да се забавляват, да търсят материали за училище, да комуникират, да са в крак с новостите в технологиите и компютъра като цяло, но може и да е изключително опасно!!!

В глобалното пространство съществуват порнографски и сайтове за залагания, такива които пропагандират анорексия, обезобразяване на тялото, множество сайтове, които предлагат цигари, алкохол и дори наркотици. Един от рисковете за тях е общуването им в Мрежата, което в повечето случаи възприемат като игра, в която могат да си измислят нови качества или да „украсяват“ своята личност, най-често като си добавят липсващите години и опит. Защитени от анонимността си във виртуалното пространство, те разговарят по всякакви въпроси, които ги вълнуват. В повечето случаи те предпочитат да споделят за контактите си в Мрежата най-вече с приятели. Допълнителен риск при онлайн контактите е опасността те да заменят реалния свят и непосредственото общуване, които са особено важни при развитието на подрастващите.

Преди да се паникьосате и да забраните на децата си завинаги да използват интернет, вгледайте се в рисковете отблизо. Сега може да видите, че повечето от тях могат да бъдат предотвратени, като просто научите децата си за тях. Ако успеете да развиете у децата си критично мислене и отговорно отношение към личните и финансовите ви данни, вие значително намалявате риска.

За интернет и децата :

75% от децата до 8 години имат достъп до интернет.

40% от децата под 2 години са използвали смартфон.

13 % посещават социални мрежи за деца.

7% посещават социални мрежи за възрастни.

YouTube e вторият най-любим сайт за децата до 5 години.

Между 3 и 4 години децата започват да играят игри онлайн.

Защо да използват интернет:

Децата с достъп до интернет и по-добра компютърна грамотност имат по-добри вербални умения и се представят по-добре в училище.

Електронните книги и приложенията за учене на букви и цифри допринасят за развитието на езиковите умения.

Но:

Ползите са свързани с това, че устройствата са интерактивни. Например децата под 30 месеца не могат да учат от пасивна телевизия и видео материали, така както учат при взаимодействието с други на живо. В същото време твърде много интерактивни ефекти като звуци и светлини разсейват детето и намаляват ползите.Повишената употреба на игрови конзоли се свързва с по-слаби езикови възможности.

Вредно или неподходящо съдържание:

– Комерсиално съдържание.

– Сайтове, насърчаващи вредно поведение като гладуване, самонараняване и употреба на наркотици Излагане на порнографско съдържание.

– Ранна сексуализация.

– Излагане на съдържание с насилие над хора и животни.

– Вируси.

Изграждане на дигитална грамотност:

Ранната употреба изгражда умения за дигитална грамотност – навигация, търсене и оценка на информация под формата на текст, снимка или видео. Това насърчава креативността и позитивната себеизява. Спомага за изграждането на идентичност.

Но:

Много деца никога не достигат по-високите стъпала на стълбата на дигиталните възможности.

Онлайн дейностите за по-напреднали като онлайн взаимодействие с другите и създаване на собствено съдържание крият и по-големи рискове, които могат да се неутрализират само с развиването на умения за справяне.

Разкриването на твърде много лична информация крие риск от онлайн тормоз и сексуални посегателства.

Общуване:

Онлайн общуването спомага за изграждането и поддържането на връзка между детето и близки, които са надалеч. Допълва общуването с другите в реалността и спомага детето да изгради онлайн социални умения и да усвои етикета.Онлайн общуването носи допълнителни ползи за по-срамежливите деца, като им дава възможност да се отпуснат и да бъдат себе си, като по този начин изгражда и уменията им в реалния живот.

Но:

Онлайн общуването крие рискове от онлайн тормоз и сексуални посегателства.Липсата на непосредствен контакт намалява задръжките, което води до свръхсподеляне, предоверяване, агресивно поведение.

Препоръки за родителите:

– Подсигурете защита на устройствата.

– Насърчавайте позитивната употреба.

– Използвайте интернет заедно с детето и не се предоверявайте на непознати „образователни“ сайтове и приложения.

– Говорете за рисковете и какво трябва да направи детето, ако му се случи.

– Не се предоверявайте на филтри, най-добрият филтър е умението на детето да се справя с рисковете.

– Бъдете добър модел за подражание.

Интернет ресурси за безопасен интернет – Ръководство за родители за различни върастови групи:

Ръководство за родители на деца на възраст 7–9 години: https://net1.bg/downloadFile:d836c4hr6vm7

Ръководство за родители на деца на възраст 10–12 години: https://net1.bg/downloadFile:vn78hsyn27n0

Ръководство за родители на деца на възраст 13–15 години: https://net1.bg/downloadFile:aobtebkoyh8e

Ръководство за родители на деца на възраст 16–18 години: https://net1.bg/downloadFile:b2h5p92tczgt