Наръчник за родители

Как родителите да разберат кога тревожността на детето е достигнала ниво, което изисква намеса и помощ?

Тревожността е емоция, която се характеризира с чувство за напрежение, притеснение, обезпокоителни мисли, а понякога може да е свързана дори с физически промени като ускорен пулс и повишено артериално налягане.

Много деца изпитват дискомфорт по време на социални контакти с непознати, който не е свързан със срамежливост или стеснителност. Той може да е сигнал, че е налице социална тревожност. В този случай тревожността не се свързва със характера на детето и с неговото усещане за неудобство.

Всеки родител или възрастен, който пряко контактува в даден момент с едно дете е добре да знае, че не винаги социалната тревожност е причина за безпокойство или повод за посещение на специалист.

Много е важно обаче, децата да имат подкрепата на възрастните, които да ги посъветват как да овладеят притеснението или тревожността си. Признаването на причините, довели до тревожност е добър начин да се опитаме да помогнем. Друг способ е да посъветваме детето да диша дълбоко, като лично му покажем как се прави това.

Социалното безпокойство може да се управлява лично, но ако тревожността премине определени граници и затрудни способността на детето да поддържа естествени и нормални взаимоотношения с околните и връстниците си, това може да е сигнал за тревога. Ако едно дете проявява признаци на тревожност в продължение на повече от няколко медеца, то срещата със специалист е желателна.