СУ "Емилиян Станев" - В. Търново

Добре дошли на нашия сайт!

Директорът но СУ „Емилиян Станев” Кина Котларска заедно с екип от още трима учители посети училището „Сент Едмънд” в град Джайпур, щата Раджастан, Индия, където присъства на международна среща, организирана от Съюза за култура и професионално усъвършенстване.

Европейската неправителствена организация обединява училища от различни държави и се грижи за професионалното израстване на учителите и учениците. Седалището на съюза е Париж и до момента в него няма включено българско училище. Гимназията „Сент Едмънд“ в Индия е първото извъневропейско училище, което става член на асоциацията, затова и традиционната годишна среща на учителите от съюза е организирана именно там. Педагозите от Велико Търново посетиха Индия по покана на шотландските си колеги, с които  работят по проекта „Арт нуво – арт ренуво“.

В продължение на десет дни Кина Котларска, Антоанета Палангурска, Таня Цонева и Галя Везирова имаха  възможност да разгледат и държавните и частните училища в щата Раджастан заедно с колегите от Шотландия, Франция и Германия. Целта на посещението беше да се запознаят с организацията на  индийската образователна система и да осъществят контакти за бъдещо сътрудничество по международни проекти.

Като училище, асоциирано към ЮНЕСКО, през следващата година СУ „Емилиян Станев” ще започне онлайн проект, насочен към културното наследство на България и Раджастан. „Нашите ученици ще изследват обектите, които са под закрила на световната организация в щата Раджастан, а те са 10 на брой. А учениците от Индия ще проучват обектите, които ЮНЕСКО закриля в България. Те пък са девет“ – отбеляза г-жа Котларска.

Освен незабравимите впечатления от приказката, наречена Индия, екипите на всички училища получиха и плакети за участието си в международната среща в Джайпур.

Снимки от посещението може да видите тук, благодарение на любезното съдействие на г-жа Антоанета Палангурска:

https://www.facebook.com/antoaneta.palangurska/media_set?set=a.615769511933415.1073741877.100005011150746&type=3