СУ "Емилиян Станев" - В. Търново

Добре дошли на нашия сайт!

В навечерието на християнския празник Благовещение издателство "Хермес" гостува на СОУ "Емилиян Станев", за да представи третото издание на романа " Димитър Злочести и войводата Патрев", чийто автор е емблематичният преподавател от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - професор Анчо Калоянов.

Публиката бе разнородна - част от дванайсетокласниците вече познаваше романа, а по-малките ученици от пети и шести клас дойдоха в залата, водени от любопитството да се срещат лично с истински професор.

Срещата откри преподавателят по български език и литература в СОУ "Емилиян Станев" главен учител Румяна Петрова, която с нескрито вълнение представи автора Анчо Калоянов, благодарна на възможността да срещне своите ученици със своите УЧИТЕЛИ.  

Създателят на издателска къща "Хермес" Стою Вартоломеев подчерта мястото на романа "Димитър Злочести и войводата Патрев" в нашата литература, а професор Иван Станков от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" с обаятелния си разказ върна младите слушатели в далечните времена на Априлското въстание, спомняйки им изконните родови ценности и саможертвата на борците за национално освобождение.

Последен говори професор Анчо Калоянов, който благодари за милите думи и скромно отбеляза, че те са признание за добре свършената му работа. Той насърчи младите хора да са свободни, поемайки отговорността за всеки свой избор, да следват мечтите си и да покоряват света, за да разберат, че най-истинското място е родината.

След срещата професор Калоянов раздаде автографи и се снима с младите си почитатели и може би бъдещи негови студенти.