СУ "Емилиян Станев" - В. Търново

Добре дошли на нашия сайт!


2020 евроастрономия

            Eurostronomia

           Проектът се реализира по програма Еразъм +, КД2 – ,,Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, дейност ,,Стратегически партньорства“, сектор ,,Училищно образование“, проекти само между училища 2017 – 2020. Проектът има за цел да насърчи придобиването на умения и компетенции в областта на математиката и астрономията. Важен елемент от проекта е работата на учениците в многоезична среда и насърчаването на ученици и учители да мислят и работят в посока европейското гражданство.

По проекта ще се разработят "интелектуални резултати", т.е. – учебни материали, предназначени да подобрят познаването и разбирането на научните принципи, които ще са ориентирани към астрономията, математиката и физиката и ще допринесат за процеса на учене през целия живот. Материалите ще бъдат разработени и качени на електронната платформа eTwinning, а видеоклиповете с уроци и експерименти ще бъдат качени в YouTube. Проектът се реализира за периода от 01.09.2017 до 31.08.2020 и е на стойност 26 600 евро. За реализирането на неговите цели ще бъдат закупени телескоп с камера и таблети.

Училища партньори по проекта са:

1. Wellington School (Ayr) Limited – Великобритания

2. Mallinckrodt-Gymnasium – Германия

3. OGEC SAINT DOMINIQUE – Франция

4. Zavod sv. Stanislava – Словения

5. Colegiul National "C. Cantacuzino" – Румъния

6. Escola Secundaria Henrique Medina – Португалия

7. SUGS Georgi Dimitrov – Македония

Учители, реализиращи дейностите по проекта:

Петя Стоянова – учител по английски език, Антоанета Палангурска – учител по история и цивилизации, Анета Етимова, Веселка Недкова-Йорданова, Евгения Панайотова и Митка Ангелова – специалисти по физика, математика и информационни технологии.

2017 ERASMUS 1

2017 ERASMUS 2

2017 ERASMUS 3

Транснационална визита по проект Eurostronomia 21-24 септември 2017

           От 21 до 24 септември 2017 г. учителите А. Етимова, П. Стоянова и А. Палангурска от СУ "Емилиян Станев“ бяха на работна визита в Мортефонтен, Франция. Визитата бе осъществена по Проект Eurostronomia (Евроастрономия) по програма Еразъм +, КД2- ,,Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, дейност ,,Стратегически партньорства“, сектор ,,Училищно образование“, проекти само между училища 2017 – 2020. Проектът има за цел да насърчи придобиването на умения и компетенции в областта на математиката и астрономията. Важни елементи от проекта са работата на учениците в многоезична среда и насърчаването на ученици и учители да мислят и работят в посока на европейското гражданство.

2017 ERASMUS 4

2017 ERASMUS 5

Ученици от СУ „Емилиян Станев“ бяха на 5-дневно посещение в Любляна от 10 до 16 май 2018 г.

 Учебна визита се проведе в училище „Св. Станислав“, гр. Любляна. Нашите възпитаници се включиха в няколко  обучителни модула на две нива. Една от задачите беше да проучат възможността за аварийно кацане на Луната и да изчислят разстоянията в Слънчевата система. Освен това бъдещите физици и астрономи сглобяваха планети с лего и наблюдавали небесни тела с телескоп. Главната идея бе астрономията да не се разглежда само като част от физиката, а да се пречупи през гледната точка на литературата, изкуството и историята.

Това е първата работна среща на учители и ученици, представляващи 8те държави – партьори в рамките на проект „Евроастрономия” КД2 по програма Еразъм +. Мултикултурната среда създаде предпоставка за обмяна на опит и идеи между учениците и техните учители от Шотландия, Словения, Румъния, Македония, Португалия, Германия, Франция и България. В рамките на визитата в Словения бе отбелязана и 30 годишнината от създаването на програма „Еразъм+“.

ERASMUS SL1

ERASMUS SL2


   От 7 до 11 юли 2018 г. в гр. Търговище, Румъния се състоя втората транснационална среща на координаторите по проект „Евроастрономия”, осъществяващ се в рамките на програма Еразъм+. В срещата взеха участие учениците от 11 кл. на СУ „Емилиян Станев” Георги Тодоров и Стефка Стойкова и техните преподаватели Анета Етимова, Евгения Панайотова и Петя Стоянова. Транснационалната среща бе първата, в която участват и по двама ученика от осемте държави партньори в проекта. Учениците бяха в ролята на Еразъм посланици и изработиха Наръчник, който да подпомага ученици участници в работни срещи по проекти на програма „Еразъм +”. Идеята на Наръчника е да предложи полезни съвети на учениците как да се подготвят за посещението, как да общуват с домакините от приемните семейства, различни техники за „разчупване на леда” в новосъздаден екип и др.

Участниците посетиха и университета „Валахия” в гр. Търговище, където изслушаха лекция за проучванията в сферата на съвременните техники за получаване на енергия от възобновяеми източници. Учениците посетиха и лабораториите, в които се изследват материали за изработване на соларни панели и конструкции за ветрогенератори.

2018 Erasmus 1

2018 Erasmus 2


Ученици и учители от СУ „Емилиян Станев“ посетиха Северна Македония във връзка с проекта „Евроастрономия“

Ученичките Виктория Даалиева и Ния Стоева, от 8в клас на СУ „Емилиян Станев“, бяха българските „Еразъм+“ посланици в третата координационна среща по проект „Евроастрономия“. В работната и образователна визита, провела се в периода 6 – 10 юли, в Северна Македония, участие взеха 28 деца, представители на всички 8 страни партньори, работещи по проекта – Шотландия, Германия, Франция, Португалия, Северна Македония, Словения, Румъния и България. Осмокласничките и учителите Антоанета Палангурска, Петя Стоянова и Митка Ангелова гостуваха на СУ „Георги Димитров“ в град Скопие.

Основната цел на визитата беше създаването на мултикултурни екипи, които да обменят идеи в областта на физиката и астрономията. Участниците от клуб „Евроастрономия” от 8-ми и 9-ти клас на СУ „Емилиян Станев“ се трудиха усърдно през изминалата учебна година, проведоха проучвания за праисторическите мегалитни светилища на територията на България, в резултат на което изработиха туристически брошури на български и английски за „Мегалитът край Бузовград“ или „Българският Стоунхендж“ и „Беглик Таш”. Съвместно със своите учители, Анета Етимова и Веселка Недкова – Йорданова, учениците изготвиха образователна игра с въпроси и понятия от областта на астрономията, а също и изложба на тема „Небесни тела“. Именно тези проекти презентираха и „Еразъм“ посланиците ни на срещата в Скопие.

По време на посещението си в Р Северна Македония, учениците бяха разделени в четири работни групи, като всяка група имаше конкретна задача – проучване на най-значимите събития в областта на физиката и астрономията през последните 2 години; съставяне на многоезичен речник с термини от астрономията; видео дневник на проект “Евроастрономия”.

Участниците в събитието имаха възможност да наблюдават с телескоп звездното небе край Скопие, а също и да присъстват на лекция на представител на местното астрономическо дружество.

2019 ЕВРОАСТРОНОМИЯ 1

2019 ЕВРОАСТРОНОМИЯ 2


Работна среща по проект „Евроастрономия” в гр. Ешпозенде, Португалия

От 22-28.09.2019 г. десетокласниците Стилиян Кушев и Станислав Костов, г-жа Кина Котларска и г-жа Петя Стоянова взеха участие в работна среща между учители и ученици в рамките на проект „Евроастрономия”, КД2, по програма „Еразъм+”. Домакин на срещата бе ESCOLA SECUNDARIA HENRIQUE MEDINA, гр. Ешпозенде, Португалия.

Участниците посетиха университета Minho University, в гр. Брага, където присъстваха на лекция на тема „Физика на елементарните частици”, а след това участваха и в лабораторно упражнение, разделени на екипи с участници от всички страни партньори по проекта. Учениците посетиха и планетариума, а също така участваха в практическото занятие в „Къщата на науката”, където имаха възможност да програмират мини роботи чрез създаването на цветови кодове. По време на посещението си учениците и учителите гостуваха на катедрата по физика и астрономия на университета в гр. Порто, който е един от най-големите в страната. Учениците имаха възможност да разговарят с преподавателите и да участват в редица експериментални занятия.

В рамките на тази една седмица, в която нашите ученици посещаваха лекции и уоркшопове, водени от различни лектори, те са най-силно впечатлени от заниманията си с учителя по физика от Шотландия. Той успя да завладее аудиторията от близо 50 ученици и учители като по изключително достъпен и увлекателен начин им обясняваше физични закони, пресъздаде кацане на Луната и др. Част от учениците бяха облечени като астронавти; други с подръчни средства като картофи, празни пластмасови бутилки, футболни топки и какво ли още не трябваше да изпълняват определени “мисии”. Учениците споделиха, че този начин на усвояване на нелеката материя от часовете по Физика и астрономия определено им е харесал и е запалил в тях интереса към науката, но преподавана по един нестандартен начин.

Euroastonom 1

Euroastonom 2

 
  • Новини
  • Награди
17 Фев

Добре дошли на новата ...

Той е пак същият, но пренаписан с новите езици за WEB програмиране. Старият сайт е на адрес: ...

Прочети още...
04 Фев

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА на ученици от СУ "Емилиян Станев", В. Търново. Творбите са направени през първия ...

Прочети още...
01 Фев

Отец Петър Иванов ...

Отец Петър Иванов гостува виртуално на V "Б" клас в час по литература при г-жа Светлана Симеонова ...

Прочети още...
17 Фев

Добре дошли на новата ...

Той е пак същият, но пренаписан с новите езици за WEB програмиране. Старият сайт е на адрес: ...

Прочети още...
04 Фев

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА на ученици от СУ "Емилиян Станев", В. Търново. Творбите са направени през първия ...

Прочети още...
01 Фев

Отец Петър Иванов ...

Отец Петър Иванов гостува виртуално на V "Б" клас в час по литература при г-жа Светлана Симеонова ...

Прочети още...