СУ "Емилиян Станев" - В. Търново

Добре дошли на нашия сайт!


S/He is Equal in Europe 2015-2017

Проектът се реализира по Ключова дейност 2 - "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики" – дейност "Сътруднически партньорства, проекти само между училища" с № 2015 -1 - ЕS01 - КА219 - 015783_4 на ЦРЧР.

*    Партньори:
Испания: CEIP GINES MORATA, ALMERIA, Финландия: Riso skola, Larsmo, Полша: Zespol Szkol w Lubzinie, Lubzina, Италия: ISTITUTO COMPRENSIVO CENTRO 1, BRINDISI, Гърция: 1 PRIMARY SCHOOL FILIATES "CONSTANTINOS ZAPPAS", FILIATES, Турция: Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Edirne, Португалия: Agrupamento de Escolas de Canedo, Canedo, Румъния: Scoala Gimnaziala "Horea, Closca si Crisan", Brad

*    Проектът в лица:
-       Галина Гогева
-       Борислава Иванова
-       Ивета Станчева
-       Преслав Марков

*    Участващи ученици: I- IV клас

*    Цел на проекта:
Проектът e създаден, за да спомогне европейското гражданство чрез отразяване функциите на училишето в отношенията между половете, личностните характеристики, както и отношенията, свързани с ролите на половете, които учениците трябва да възприемат, за да бъде изградена тяхната полова идентичност. Равенството между половете е съхранено в Хартата за защита на човешките права на Европейския Съюз (чл. 23). Комунитарното законодателство относно равенството между половете е един от ключовите стълбове при политиката за равенство на възможностите, в следствие на което има голям брой европейски директиви и наредби свързани с тази тема, които са обвързани и трябва да бъдат приложени от всички държави членки на Европейския Съюз. Основната идея на това международно партньорство е да се разкрие настоящата полова дискриминация, да се развие идеята за равенство между половете при учениците от всички държави, както и да се развие тяхното уважение, разбиране и отдаденост към правата на жените. Училището трябва да предлага на учениците цялостна структура, която им позволява да бъдат активни членове на демократичното общество. От тук следва, че те ще бъдат способни да откриват и анализират половите различия в социалната, работната и семейната среда. Учениците ще могат да да променят отношението си към този вид поведение и ще могат да го отхвърлят и осъждат в техните училища, домове, приятелски групи и т.н.
31.12.2015 1

Първа транснационална среща - Брад, Румъния 30.11- 05.12. 2015 г.

В периода от 30.11 до 05.12 2015г. се проведе първата транснационална среща по проекта S/He is Equal in Europe. Наши любезни домакини бяха колегите от училището в гр. Брад- Scoala Gimnaziala "Horea, Closca si Crisan", Румъния. Тъй като една от страните участници в проекта / Словакия/ взе решение да отмени участието си се наложи, в хода на тази първа работна среща да бъдат взети важни решения за бъдещето на проекта. Всяка една от страните имаше възможност да представи училището си и методите си на работа отностно равенството между половете при работа с ученици и родители. За улеснение на онлайн комуникацията между партньорите, беше създаден и общ акаунт в e-Twinning. Изготвена беше и обща документация за транснационалните визити. Посетени бяха някои от най- значимите исторически забележителности в района на Брад. Работната среща приключи с изготвяне на протокол.

31.12.2015 2

“S/He equal in Europe”/ „Тя/той равнопоставени в Европа“по ключова дейност 2:

„Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност „Стратегически партньорства“ – сектор „Училищно образование“, одобрен с договор Nо 2015 -  1 – ЕS01 – КА219 – 015783_4/ 13.10.2015 г. от ЦРЧР.

25.01–30.01.2016 г. „Обучение на учители и обмен на ученици“ в Алмерия, Испания. Участници: Ивета Станчева, Борислава Иванова и Галина Гогева.
 25.01.2016 – Ден за пътуване, вечерта – среща с главния испански координатор Мария Хурадо, уточняване на програмата на срещата.
26.01.2016 – Церемония за „ Добре дошли“ в испанското училище „Gines Morata”.Учениците посрещнаха гостите от всички държави с техните национални знамена и скандираха на съответните езици „ Добре дошли!“
В залата на училището испанските деца представиха пиесата „ Страната на цветовете“, чиято тема бе за равенството между всички, въпреки техните различия. Представители на община Алмерия приветстваха всички гости. Церемонията бе отразена във всички местни медии.
След обяд бяха направени  два „уъркшопа“ с участието на деца. На единия бе представен съвременен прочит на приказката „ Пепеляшка“, а на другия бе дадено началото на „Пинг-понг“ приказката, която всички деца от участващите държави трябва да съчинят и напишат заедно до края на проекта. Работната среща продължи с обучение на учителите на тема „ Как да бъдем лидери и да възпитаваме? Как да мотивираме?“ – I-ва част. Учениците се запознаха със своите „приемни“ семейства от Испания и бяха посрещнати в домовете им. Вечерта беше запомняща се – както с разходката из стария град Алмерия, така и с посещението на величествената катедрала.
27.01.2016 – Денят бе определен за културна програма и посещение на на крепостта „ Alcazaba“, както и екскурзия в месността „ Cabo de Gata”. В крепостта аниматори, облечени в арабски одежди, представиха историята чрез увлекателни приказки. Пътувайки из Cabo de Gata, видяхме много интересни неща – кактусите „агаве“, солниците, рядкото розово фламинго, „Заливът на русалките“ с белия морски фар.
28.01.2016 – Посещение на класове в испанското училище. Българската група посети IV клас. Испанските деца бяха подготвили много въпроси, които задаваха с нетърпение, и с интерес слушаха отговорите ни. Бяха впечатлени от разстоянието, което ни дели  -  близо 4000 км, от разликата в климата, от разликата в писмеността . Бяха научили думи и фрази на български. Ние им подарихме мартеници, разказахме им за този прекрасен българския обичай и за това, че мартеничката е точно символ на идващата пролет и здравето. Испанските деца бяха много впечатлени и веднага закачиха мартениците, въпреки, че оставаше цял един месец до 1 март.
Проведе се гласуване за лого и слоган на проекта. Спечелиха децата от Португалия със слогана „ One brain, one heart.” – „ Един ум, едно сърце.“

Проведе се среща на координационния екип, където бе представена анкета за оценяване на срещата в Испания, както и създаване на организация за срещата в България.
www.facebook.com/borislava.ivanova.372/videos/975534342511863/

 

“S/He equal in Europe”/ „Тя/той равнопоставени в Европа“ по ключова дейност 2:

„Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност „Стратегически партньорства“ – сектор „Училищно образование“, одобрен с договор 2015 - 1 – ЕS01 – КА219 – 015783_4/ 13.10.2015 г. от ЦРЧР.

 

 

25 учители и 19 ученици от 8 държави/Испания, Финландия, Румъния, Полша, Португалия, Италия,Гърция и Турция/ бяха посрещнати в СОУ "Ем.Станев" на 5.04.2016 г. Те са участници в програмата за обучение на учители и обмен на ученици по проект „ Тя/ той равнопоставени в Европа“, провела се от 4 до 8 април във Велико Търново.

 

Програмата бе наситена с много и интересни дейности.

Гостите бяха посрещнати с питка и сол и закичени със здравец, след което директорът на учебното заведение Кина Котларска ги приветства. Паралелно се провеждаха две срещи: на учители и ученици.

Учителите слушаха с интерес лекциите „Женските кариери в мъжките професии“ на доц. доктор Невена Атанасова, подполковник във Военния университет и представител на комитета на жените към НАТО, както и „Жената в семейните отношения през Средните векове – изток, запад“ на доцент Надя Христова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Учителите от всички държави представиха анализ на учебните програми, свързани с темата за равнопоставеността на половете, запознаха се с най-често срещаните женски имена във всяка държава, както и представиха проучване на тема „ Кой върши домакинската работа вкъщи?“

Паралелно с това гостуващите деца на възраст 12 – 15 години се срещнаха и запознаха със своите български връстници от VI a клас, пяха песни за майката и жената, учиха заедно Тракийско право хоро, запознаха се с историческите и архитектурни забележителности във Велико Търново, посредством интересната екипна дейност „ рали“ в стария град, яздиха състезателни коне в конна база „Калоян“. Учениците споделиха, че това е най- интересната визита за тях досега.

Учители и ученици заедно посетиха етнографските комплекси „Етъра“ и „Боженци“, както и архитектурния резерват „Арбанаси“, където научиха за „Женските и мъжки пространства в българските традиции“, опитаха национални български ястия, удивиха се от майсторството на българските танцьори и музиканти от фолклорен ансамбъл „Сидер воевода“ и притаиха дъх пред невероятната гледка от хълма Царевец по време на аудио-визуалния спектакъл

„Звук и светлина“, излъчен специално за тях.

По думите на чуждестранните гости срещата в България била неповторима за тях и биха искали да останат още.

www.slideshare.net/secret/Kj2Vr37faKBT6i

 


 Art nouveau – Art renouveau 2014-2017

Ученици от 9, 10 и 11 клас с учители Ант. Палангурска, Г. Везирова и Б. Койнова, участваха в международна, преподавателска и учебна дейност в град Еър, Шотландия от 14 - 21 юни 2015 г. В хода на дейностите учениците участваха в уъркшопове, в които се запознаха и приложиха нови за тях техники в изкуството като: монотипна графична техника, втъкаване, фюзинг за изработване на витраж с елементи на стил Алт нуво. Като резултат учениците създадоха свои лични проекти, подобриха социалните си умения и това доведе до повишаване мотивацията им за още по-задълбочена работа в часовете по изобразително изкуство, обществени науки, английски език и извънкласни дейности.

13.12.2015 Scotland


От 06 - 12 септември 2015 г., ученици и учители участваха в обучителна визита в град Търговище, Румъния. По време на визитата учениците участваха в уъркшопове по квилинг, папиемаше, фимо, рисуване върху керамика, бродерия, ковано желязо и боядисване на яйца с восък. С цел изучаване развитието на стила Арт нуво - Ре нуво в Румъния, участниците в проекта посетиха дворецът на парламента в Букурещ, замъкът Пелеш и Пелишор. Така участниците се запознаха с присъствието на стила в дърворезби и тавани, мебелировката и вътрешното обзавеждане, скулптурата и рисуваните витражи. В резултата на визитата, учениците имаха възможност да се запознаят с нови техники и елементи на стила Арт нуво и създадат свой творби, да опознаят една по-различна обществена среда и развият комуникативните умения по английски език.

13.12.2015 ArtNuvo


Проектът се реализира по Ключова дейност 2 - "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики" – дейност "Сътруднически партньорства, проекти само между училища" с №2014-1-UK01-KA201-0002264.

Партньори:    
Шотландия - Wellington School, Ayr
Словения - Zavodsv. Stanislav, LjublianaSentvid
Франция - InstitutsaintDominique, Mortefontaine
Германия - Mallickrodt-Gimnasium, Dortmund
Румъния - Colegiul National "ConstantinCantacuzino", Targoviste

Проектът в лица:
- Антоанета Палангурска
- Галя Везирова
- Бояна Койнова
- Дарина Славова

Участващи ученици: 8-11 клас
Целта на проект ArtNouveau – Арт Renouveau е да разгледа и проучидвижението в изкуството - ArtNouveau (1890 – 1910) и да го свърже с развитието на разработки в областта на дизайна през 21 век. Изучавайки движението ArtNouveau, учениците ще бъдат окуражавани да изучават заобикалящата ги околна среда и да създават обекти, вдъхновени от естествения свят, използвайки материали и медийни продукти на 21 – ви век. Проектът цели учениците да разберат мястото на изкуствата и творчеството на днешното общество в Европейския контекст.
Дейностите по проекта ще поставят акцент върху развитието на изкуството, предприемачеството, дигиталните умения и многоезичието. Изготвените материали по проекта ще се публикуват на сайтът „Pinterest“, който ще осигури по - бърз начин за съхраняване на цифрови изображения, които ще са видими за всички партньори, а картата  „Prezi на ArtNouveau“ ще даде възможност за натрупване на опит в проектирането и разработването на този уеб-базиран ресурс. Учениците ще добият опит в планирането и редактиране на филм "флашмоб" така ще бъдат въведени в кинематографията и техниката  за правенето на филми.
По проекта ще се изследва околната среда (гора и бреговата линия) и ще се снимат природни елементи, които отразяват извивките и формите на изкуството Nouveau. Най-добрите фотографии ще бъдат отпечатани като пощенски картички.
Учениците ще проектират градска пътека за млади тийнейджъри, която може да се използва за проучване на ArtNouveau обекти. Те ще бъдат преведени на езиците на партньорските училища за местните туристически офиси и качен онлайн, така че да могат да се използват от многохора.
Наблягането на общото културно европейско наследство в периода  края на XIX - началото на XX век, е от изключителна важност за нашата европейска идентичност, като последният единен европейски стил в изкуството и ние вярваме че тази обща европейска идентичност трябва да се направи съотносима за младите европейци, за заинтересованите страни и за по-широките общности, които ще участват в нашата работа.


ART NOUVEAU – ART RENOUVEAU

Първа транснационална среща

Еър, Шотландия 26.11 - 01.12. 2014

Първата транснационална среща по проект Ар Нуво се реализира в Wellington School, град Еър, Шотландия в рамките на седмицата от 26 ноември до 01 януари 2014 г. В хода на работната седмица се разпределиха дейностите, които училищата партньори трябва да извършат за следващите три години по проекта. Отчетоха се резултатите от конкурса за лого на проекта. В това първо състезание деветокласникът Калоян Петров зае второ място. Участниците във визитата имаха възможност да видят предприемачествов действие с оглед вграждането му в проекта. За да се улесни комуникацията между училищата партньори се създаде Whatsapp група и общ Gmail  адрес. Реализираха се основни дейности по проекта като се създаде акаунт в Pinterest, за да се споделят материали по темата на проекта сред участниците и уебсайт Prezi, с цел да се документират резултатите им. За  да се установи отношението и знанията на учениците за Ар Нуво се изготви дизайнът на анкетата по проекта. Изготви се и обща документация за транснационалните визити, като се обсъдиха и приеха правила и разпоредби във всяка страна по отношение на международни посещения и настаняване в семейства. Работната визита приключи с изготвяне на протокол и прессъобщение за резултатите от първата международна среща по проекта.

Erasmus 1

Erasmus 2

Erasmus 3

Галерия специалности